Onze winkels zijn momenteel gesloten, meer info hier. Webshop blijft 24/7 open! 

  • Meer dan 300 merken
  • Niet tevreden? Gratis terugsturen binnen 14 dagen

Wat is het verschil tussen antiek, vintage, tweedehands en retro?

Vele mensen gebruiken de termen antiek, vintage, tweedehands en retro door elkaar. Toch is er een groot verschil tussen de vier. Het kan handig zijn om te weten wat elke term juist betekent. Lees snel verder en ontdek het verschil!

We beginnen met de meest voor de hand liggende benaming; antiek. Het woord beschrijft een product van 100 jaar of ouder. Zo simpel is het. Vintage is minder letterlijk te omschrijven. Dit is kleding van 50 jaar en/of ouder. Eens de 100 jaar voorbij, wordt het antiek.

Niet echt wijzer geworden? Er is nog een andere uitleg. Vintage komt uit een specifiek jaar uit het verleden en is bovendien zeer typerend voor dat jaar. Een voorbeeld: als je handschoenen hebt uit de jaren 50 die qua stijl typisch zijn voor dat jaar, kan je ze onder vintage rekenen.

Koop je tweedehands? Dan is de kledij al door andere mensen gedragen. Vintage is dus niet noodzakelijk tweedehands maar kan het wel zijn. Als je een kledingstuk hebt uit de jaren 50 dat ook typisch is voor deze periode, is het vintage. Werd het al eens gedragen? Dan is het ook nog eens tweedehands.

Tot slot is er nog de term retro. Retro slaat terug op retrospectief, of terugkijkend. Retro kledij is dus geïnspireerd op bepaalde periodes uit het verleden. Toch hoeft het niet noodzakelijk in die tijd gemaakt te zijn. Denk bijvoorbeeld aan broeken met brede pijpen. Die waren in de jaren 70 al in de mode, maar momenteel hangen ze opnieuw in de winkels. Vele mensen gebruiken de term retro om nieuwe producten met oude kenmerken te omschrijven.

Nu je het verschil kent tussen antiek, vintage, retro en tweedehands, kan je eens nagaan hoeveel van jouw kledingstukken onder deze benamingen vallen. Leef je meer in het heden dan in het verleden? Gelijk heb je. Vul je garderobe dan maar aan met de laatste trends. Vroeg of laat wordt het toch antiek, vintage, tweedehands of retro… Kijk in één van onze winkels of op deleye.be.